Välj rätt träningskläder

Träningskläderna är viktigare än man skulle kunna tro för att träningen ska bli effektiv. En stor del av effektiv träning handlar nämligen om självkänsla och om hur stark eller snygg man upplever sig själv – ju bättre man mår och känner sig, desto bättre kommer man att prestera. Träningskläderna är också viktiga på så sätt att deras passform och funktion faktiskt kan underlätta träningen och göra att man klarar av mer. Förutom att välja träningskläder som man känner sig snygg i finns det med andra ord även andra saker att tänka på när man ska köpa nya träningsplagg.

En sak som man ska ha i åtanke när man väljer träningskläder är just passformen. Oavsett vad man tränar är det ju viktigt att man har full rörelsefrihet, och att kläderna sitter på plats hur man än hoppar, studsar och vrider sig. Att konstant behöva dra upp träningsbyxorna, dra ner träningslinnet eller justera tränings-BH:n kan snabbt förstöra ett träningspass, och tar dessutom upp onödig tid. Egentligen spelar det ingen roll om klädernas passform är tajt eller lös (om man inte utövar en sport där det är farligt eller opraktiskt att ha lösa eller fladdrande plagg), så länge man ser till att man kan röra sig helt fritt i dem och att de sitter på plats. Man ska därför inte vara rädd att prova några av de rörelser man utför under ett träningspass när man står i provrummet i affären. Det gäller särskilt när man köper en ny tränings-BH; för att verkligen kunna avgöra om den kommer att ge fullgott stöd åt bysten ska man alltid prova att hoppa upp och ner eller springa på stället.

En annan aspekt att ha i åtanke när man väljer träningskläder är huruvida man har användning för funktionsplagg eller inte. Att köpa ett funktionsplagg innebär en högre kostnad, varför det är onödigt att göra den investeringen om man inte känner att man har behov för det. Om man däremot vet med sig att man svettas mycket under sina träningspass eller att man sportar mycket utomhus i solen, är det väl värt de extra kronorna att köpa ett träningsplagg som exempelvis transporterar bort fukt från huden, som andas eller som är UV-impregnerat och därför skyddar mot solen. Om man tar hand om sina funktionsplagg på rätt sätt, till exempel genom att inte tvätta dem med sköljmedel, kommer de att hålla länge, och man får valuta för pengarna.

Om man har ett företag kan träningskläderna också vara ett bra tillfälle att marknadsföra sig. Det gäller särskilt om man vanligtvis tränar på ett gym, eftersom kläderna då ses av fler människor. Hos Printer, som är ett tryckeri i Stockholm, hittar du ett stort utbud av träningskläder som kan tryckas med ditt företags logga, så att du och dina kunder kan träna med stil samtidigt som ni sprider ditt företagsnamn.

Om man tränar utomhus året runt är det också viktigt att tänka på att komplettera sina träningskläder med ett underställ som håller en varm även under blöta och kalla vinterdagar. Ett ullställ eller ett ställ i funktionsmaterial är de bästa alternativen. Om man inte ser till att hålla sig torr längst intill kroppen är nämligen risken stor att man blir nerkyld mycket snabbt under träningspasset, vilket kan göra att man drar på sig sjukdomar som förhindrar att man tränar under flera veckor.