Vad händer i kroppen vid träning?

Alla vet hur nyttigt och bra det är att slänga på sig joggingkläderna, snöra skorna och ge sig ut i joggingspåret eller ta ett pass på gymmet. De flesta är överens om att man i början kanske inte har den där lusten som gör att man hoppar av glädje vid tanken på att stöna och flåsa medan svetten rinner, men när man väl gjort det, känns både kroppen och sinnet lättare och tankarna blir klarare.

Vad är det som gör att man känner sig så här, månntro? Vad händer i våra kroppar och i hjärnan när man rör på sig?

Effekten för ovana motionärer

Om man är nybörjare eller har tagit en längre paus från gymmet och ska börja igen, kan det först kännas tungt och rent av göra ont i kroppen. Även pulsen kan rusa iväg och mjölksyran göra sig påmind. Men detta är normalt och inget farligt och ger man det bara lite tid, så känns det mycket lättare sedan. Ofta redan nästkommande gång man tränar, om man inte gör det för oregelbundet. Träning bör nämligen ske kontinuerligt för att ge resultat och väntar man för länge mellan passen, känns det lika tungt andra gången.

Detta sker i kroppen

Det finns en myt som säger att energiförbrukningen börjar efter 20 minuter och fettförbränningen  likaså. Detta är ren nonsens. Man rör på sig hela tiden, så en människa bränner alltid fett och kalorier. När man rör på sig förbränner man emellertid mycket mer och detta sätter igång direkt när flåset tar vid. Håller man ut och fortsätter träna i 4-6- veckor ökar istället hela förbränningen med 30-40 % och man kan dessutom äta mer genom att man förbränner mer i vila. Dock finns det folk som tycker att de ökar i vikt när de väl börjat träna och går återigen på en myt som säger att muskler väger mer än fett. Ännu mer nonsens!

Det är precis som historien med bomull och bly. Vad väger mest? Ett kilo bomull eller ett kilo bly? Många säger då 1 kg bly.

Men 1 kg är ett kilo, oavsett material. Det krävs bara mer bomull innan det blir 1 kg.

Samma sak gäller för fett och muskler. Men däremot tar muskler mindre plats än fett.

Det gäller även att tänka på vad man äter när man tränar. Det är egentligen bara de som tränar på elitnivå eller oerhört mycket som kan äta ordentligt utan att gå upp i vikt. För även om rörelse bränner kalorier, måste man hålla igång länge för att få bort alla kalorier från t.ex. ett wienerbröd, godis eller glass.

Andra saker som sker med fysiken är att blodfetterna och blodsockret sjunker ögonblickligen efter ett träningspass. Dessutom håller effekten i sig under 24 timmar efteråt.

Hjärtat stärks också på sikt och stressnivån sjunker, vilket kan lindra både sömnproblem och depressioner . Det är alltså värt att kämpa sig iväg för att må bättre på lång sikt.