Arbeta som personlig tränare

Idag finns det oändligt många yrken att välja mellan. Funderar du på vad du vill arbeta med i framtiden? Tycker du om träning och hälsa och vill inspirera andra till en mer hälsosam livsstil? Då kan personlig tränare vara ett yrke för dig. Du behöver inte nödvändigtvis vara den allra mest vältränade personen för att bli det, vilket kan vara bra att komma ihåg. Att arbeta som personlig tränare kan se ut på flera olika sätt – du kan till exempel arbeta som det på ett gym eller en annan idrotts- och träningsanläggning. Du kan också välja att gå vägen som frilansare inom området. Om du är intresserad av kost i samband med träning är det också en möjlighet att kombinera dessa två områden. Här får du information och tips om vad det kan innebära att arbeta som personlig tränare och hur du kan gå tillväga för att bli en sådan.

Utbilda dig till PT

Det finns flera olika sätt att bli personlig tränare, eller PT som det också kallas. Kanske har du lång erfarenhet av idrott och hälsa genom att du har elittränat inom någon sport, eller till och med tränat andra i en sport. Detta är dock inget måste. Du kan också utbilda dig till personlig tränare. På folkhögskolor kan du till exempel läsa kurser inom hälsa, coachning och friskvård. Liknande utbildningar (kurser eller hela program) finns också på högskole- och universitetsnivå. Förutom att brinna för träning och hälsa kan det vara bra att läsa ämnen som på olika sätt berör ämnen som hälsa, coachning och/eller pedagogik, kost, träning och så vidare. Personliga tränare kan och bör få oss att tänka i nya banor, så det är en bra början om du brinner för att inspirera och peppa människor till en helt ny livsstil – det kommer du långt på. Utbildning inom området är med andra ord inget krav, men ett bra komplement till dina erfarenheter och tidigare kunskaper inom området träning och hälsa.

Olika jobb inom PT

Att arbeta som personlig tränare kan te sig på olika sätt. Vanligast är kanske att du arbetar på ett gym eller liknande, där gymmets kunder kan ta hjälp av dig för att komma igång med sin träning, hitta en bra träningsform och lära sig olika tekniker. Tillsammans kan ni lägga upp ett schema. Du kan till exempel hitta PT tjänst på netjobs.com. Inom området personlig tränare rymmer dock andra tjänster och uppdrag, så som inspiratör och/eller föreläsare inom området. Kanske vill du utveckla dina kunskaper och även fokusera på kost? Då kan en hälsocoach, hälsopedagog eller friskvårdskonsulent vara ett bra alternativ för dig. Du kan även välja att ta vägen till att skriva böcker, artiklar eller krönikor inom området om du tycker om att skriva. Att arbeta som personlig tränare kan öppna många dörrar till en rad olika yrken, så det gäller att du hittar just din nisch och ingång till området!