Fördelar med individuell träning

Att träna på egen hand kan vara utmanande, eftersom det förutsätter att man har disciplinen att faktiskt genomföra träningen enligt ett schema man har satt upp själv, och pressa sig själv tillräckligt hårt för att träningen ska vara effektiv. Om man kan ta sig igenom den utmaningen medför dock individuell träning många fördelar, som gör att det är värt besväret.

När man tränar individuellt är man till exempel helt fri att lägga upp sin träning som man vill. Det betyder att man inte har några tider att passa (som man har om man till exempel tränar i grupp på gymmet), utan att man kan träna när det passar med ens eget schema, vilken tid på dygnet det än är.

En annan fördel med individuell träning är att man kan anpassa träningens nivå och intensitet efter ens egen utveckling. Oavsett om man är nybörjare eller veteran när det gäller träning, kan man med andra ord hitta en träningsform och en nivå som passar en själv, och själv bestämma när det är dags att ta nästa steg i ens utveckling.

En vanlig träningsform för individuell träning är löpning, och en anledning till att löpning är så populär är sannolikt att det är så enkelt att börja; man behöver inget gymmedlemskap eller särskild utrustning, utan bara ett par löparskor, så kan man ge sig ut på gatan eller i ett löparspår och träna. Eftersom löpning är ganska slitsamt för kroppen på flera sätt, kan det dock vara bra att investera i bättre utrustning allt eftersom man börjar löpträna mer seriöst och regelbundet. Man kan till exempel förbättra sin prestation med funktionskläder som leder bort fukt från kroppen, och med skor som är särskilt anpassade efter ens löpsteg (för att minska belastningen på knän, leder och fötter). Det är också viktigt att man tar hand om fötterna, som är instoppade i ett par svettiga skor flera timmar i veckan. Man bör till exempel ”lufta” fötterna när man har chansen, och applicera krämer som Footmender om man får sprickor eller torr hud. Har man problem med fötterna kommer ju annars löpträningen att bli en plåga.

Man ska dock inte låta detta avskräcka en från att prova på individuell träning – om man vill börja träna men inte känner sig bekväm med att träna i grupp har man allt att vinna på att försöka träna på egen hand istället.