Träna förbi skador

När du tränar mycket kommer du förr eller senare att drabbas av skador som du, om du inte vill förlora allt, måste hitta sätt att träna förbi. I vissa fall kan du också ha kroniska problem som du ständigt måste anpassa dig efter. Det fina med träning är att om du verkligen inte vill så finns det nästan inget som kan stoppa dig, utan det mesta är möjligt med lite vilja och planering.

Träna med kroniska problem

Det finns många sjukdomar som påverkar hur du kan träna. Några exempel på sådana är diabetes, artros och medfödda hjärtfel. Det viktigaste om du vill träna hårt men har någon sådan sjukdom är att vara noggrann med att läsa på kring vad som gäller för just dig och din sjukdom. Det finns gott om bra information online, som på https://www.artros.org, men det är också bra att prata med din läkare och få specifika råd som gäller för din situation.

Träna med skador

Om du har skadat dig så behöver du i de flesta fall anamma en av två strategier: antingen tränar du på samma sätt men med lägre intensitet; eller så tränar du något annat närbesläktat (eller testar på något helt nytt). Om du bänkpressat för mycket och fått impingement i axeln kanske det funkar att fortsätta bänka med hantlar istället för skivstång. Eller så får du hitta alternativ i gymmets maskinpark för att kunna fortsätta träna bröst. Ytterligare ett alternativ är givetvis att ta en period där du fokuserar på att träna ben eller någon annan muskelgrupp för att bygga all round-styrka.

Löpare har en ovana att skada hälsenorna när de springer mycket. Det här är något som kraftigt påverkar möjligheterna att fortsätta löpträna. Om du råkat ut för det eller något liknande är det rehabträning som gäller. Promenader eller annan skonsam träning som inte belastar för mycket. Passa i så fall på att träna något annat istället. Gå till gymmet eller simma.

En av de viktigaste sakerna när du drabbas av en skada är att se till att fortsätta hålla igång. Om du helt ger upp och tänker att du ska låta skadan läka ut av dig själv så är risken väldigt stor att det kommer bli oerhört tungt att komma tillbaka till de gamla rutinerna igen. Både kondition och styrka är färskvara som behöver underhållas.