Några olika motionsformer

Vad man tycker känns kul och ger motiverande träning, är naturligtvis upp till var och en. Men för den som inte riktigt vet vad man ska börja med, kommer här några exempel på både tuffare och lugnare motionsformer.

Spinning

Spinningen, dvs stentuffa cykelpass i grupp på speciella motionscyklar, ledda av en instruktör till musik, kom på 90-talet och gjorde succé med en gång. De är fysiskt krävande och det blir svettigt värre, och man kan förlora uppemot 1000 kalorier per pass om man tar i ordentligt. Spinningcyklar kan även köpas för privat bruk i butiker med träningsredskap.

Fördelarna med sinning  är många, inte minst p.g.a den minimala skaderisken men det är också en av de bättre passen om man vill gå ner i vikt.

Löpning

Löpträning är den vanligaste och enklaste motionsformen och kan utövas både intensivt, i lugnare tempo eller med intervaller som tabata. Bra för den vanlige motionären som gillar att träna ensam eller med en kompis. Man rör på hela kroppen, vilket gör att man blir ordentligt trött efteråt. Dock kan både knän och fötter ta stryk om man gör det på fel sätt så investera i ett par bra skor!

Simning

Minimal risk för skador och ger vanlig motion om man simmar lugnt och stilla. Simning är en bra rehabiliteringssport.

Tycker man inte om att gå till badhuset och visa upp sig i baddräkt, är det dock ett problem, såvida man inte har pool själv.

Crossfit

Den här träningsformen är mycket varierande och tar sig an både konditionen, styrka, balans, rörlighet m.m. Därför är det många som gillar det. Man blir inte uttråkad med samma rörelse hela tiden utan använder kroppens naturliga rörelsemönster och förstärker det med hantlar, rep och andra föremål som ska lyftas, dras, släpas osv. Ofta är varje rörelse tidsbegränsad för att sedan gå direkt vidare till nästa. Mycket svettigt och effektivt!

Pilates eller yoga

Många intensivtränare kan rynka på näsan åt yoga och pilates  och säga att det är bara enkel stretching för latmaskar. Men vissa yogapass kan vara rejält jobbiga beroende på ställningar. Man tränar dessutom upp smidighet och balans, vilket ger en bra kombination med högintensiv träning.

Vanlig enkel gång

Att gå är faktiskt jättebra. En rejäl power walk är skonsammare för knäna och bränner dessutom bra med fett. Ett bra substitut till joggning om man inte kan eller vill springa.