Fördelen med att svettas

Att svettas är bra. Många läkare råder folk att svettas ut eftersom man gör sig av med gifter. Det märks faktiskt på huden efter en tid. Den blir klarare och ser renare ut.

Nu är det många latmaskar som även föredrar att svettas genom olika behandlingar där man lindas in i allt möjligt konstigt och bara ligger och jäser medan svetten lackar. Men rör man på sig slår man två flugor i en smäll och får bättre fysik på köpet.

För en stunds avkoppling, kan man med fördel även sätta sig i bastun, vilket är både bra och lugnande.

Huden och svettningar

Smuts och gifter sitter ofta djupare ned i huden, oavsett om det handlar om ansikte eller kropp.

Träning hjälper till att stimulera svettkörtlarna som sätter igång cirkulationen och hjärtat som pumpar blod, allt vad det kan. I och med detta bidrar svettkörtlarna att sätta igång cirkulationen ännu mer och det gör att vi svettas. Svettkörtlarna ligger nämligen nära blodkärlen som sitter djupare ner i hudlagret.

Svett och infektioner

När man svettas hjälper man till att hålla bakterier borta samtidigt som det hjälper kroppen att kyla ned sig. Därför svettas man också vid feber.

Genom svettningar gör man sig av med farliga ämnen i kroppen. Detta är bra både för finnig hy och för att skydda kroppen mot andra infektioner som orsakas av bakterier, bl.a. MRSA. Körtlarna tränger ut smutsen, öppnar porerna och gör sig av med ovälkommen smuts och dåliga bakterier.

Under svettningarna är det också viktigt att dricka vatten, annars kan man få vätskebrist och tuppa av. Vatten hjälper samtidigt kroppen att göra sig av med ännu mera gifter, så kombinationen svettning, träning och intag av vatten är perfekt för en invärtes rengöring.