Den lågintensiva träningen

Motsatsen till högintensiv träning är lågintensiv träning. Det är förmodligen inte svårt att lista ut vad det betyder. Man tränar helt enkelt i lugnare tempo med 60 % av maxpulsen.

Lågintensiv träning är en bra variant för nybörjare, skadade som ska rehabiliteras samt de som inte vill ta ut sig till max.

Förbränner mer fett

Det är otroligt men faktum är att lågintensiv träning  förbränner mer fett, 50 % istället för 40 % i högintensiv form. Därför anses det bidra till snabbare viktminskning. Tränar man som en galning, förbränner man istället en aning mer på kolhydrater och protein och den totala förbränningen är också högre vid högintensiva pass. Förbränningen håller också i sig längre om man tränar hårt.

Typer av träning

En snabb promenad, lugn löpning eller cykling samt bröstsim i sakta mak räknas till lågintensiv träning. Även yoga, tai chi, trädgårdarbete och vardaglig motion räknas som lågintensiv träning och det har bevistas vara mycket viktig. Det hjälper inte bara att träna stenhårt i två timmar om man sitter ner på rumpan resten av dagen, tar hissen istället för trapporna och  åker bil överallt.

Vardagsmotionen har visat sig ha större betydelse för hjärtats och kroppens välmående än man tror.