Börja träna sent i livet

Person som stretchar

Det är aldrig för sent att ta hand om sin hälsa genom motion och träning. Ju tidigare man börjar träna desto bättre men det är bättre att börja sent än aldrig. Stillasittande inomhus är inte bra för någon och anledningen till det är att blodet blir förgiftat. Med en enkel promenad syresätter man blodet och får träning på samma gång. Det behöver inte vara mer avancerat än så. En promenad stärker muskulaturen och när blodet blir syresatt så får man ny energi. Med ny energi kan man få ny inspiration och mer kraft till att utöka sin träning. Det viktiga är att hitta en träningsform som passar den egna personligheten, då blir det lustfyllt och roligt att träna.

Två vilande vandrare

Det är som sagt bättre ju tidigare man kommer igång med sin träning. Anledningen till det är att man då stärker sin kropp och får en bättre ålderdom. Träning håller kroppen ung och förebygger åldrande, åderbråck och förslitningsskador. Det viktigaste med träningen är dock att syresätta blodet för genom att göra det så minskar man risken för blodrelaterade problem som blodpropp och hjärtproblem. Den typen av problem beror på ett dåligt syresatt blod. Sitter man för det mesta inomhus så riskerar alla att drabbas av dåligt syresatt blod, oavsett ålder. Vad det handlar om är att inomhusluften är dålig och hjärtat får dålig träning eftersom man inte rör på sig. Att komma ut och röra på sig stärker både kropp och psyke. Psyket påverkas av de förnyade energidepåer som motion och träning bidrar till. Man får alltså energi av att träna och motionera. Vad som behövs för att komma igång är självdisciplin. Även den kan brista oavsett ålder så vad det handlar om är att ta sig själv i kragen. Man kommer snabbt att märka att man mår bättre och sen går träningen som en dans.

Dansa och spela spel.

Glad äldre kvinna

Det finns många hälsofördelar med att träna, framförallt för de som är äldre. Träning och motion ger bättre sömn och sover man gott så mår man bättre. Det gäller att hitta en motions- och träningsform man tycker är rolig. Det kan till exempel handla om att gå på dans eller spela boule. Ridning kan också vara roligt att ägna sig åt på äldre dagar. Simning är skonsamt för kroppen och samtidigt väldigt bra för kondition och syretillförseln. När man är äldre ska man unna sig själv att må gott, röra på sig och äta bra. Det behöver inte kosta något att få en god hälsa. En skogspromenad gör gott för allmänhälsan och det kostar ingenting. Inverkan som sund livsföring för med sig för måendet är ovärderligt. Sol och frisk luft stärker både kropp och själ. I medierna läser man ibland om hur pensionärer lider brist på motion och frisk luft. Det är enkelt att ändra på och som äldre ska man njuta av tillvaron. En promenad eller en cykeltur, spela boule i parken eller ta sig en svängom på pensionärshemmet är allt som krävs för höjd livskvalitet.